vineri, 16 iulie 2010

La 22 iulie ONU va decide asupra legitimităţíi proclamării independenţei Kosovo

În data de 22 iulie 2010 Curtea internaţională ONU de la Haga va emite concluziile în privinţa petiţiei înaintate de Serbia cu privire la proclamarea independenţei Kosovo, relatează mass-media rusă.

Procesul care a demarat la 1 decembrie 2009 se desfăşoară într-o formă de elaborare a concluziei finale a judecăţii asupra chestiunii, abordate de Adunarea Generală a ONU ca urmare a iniţiativei lansate de Serbia. Concluzia justiţiei internaţionale nu va avea o forţă juridică, doar că consecinţele politice pot fi substanţiale.
Autorităţiel albaneze ale Kosovo au proclamat independenţa faţă de Serbia în regim unilateral având sprijinul SUA şi a unui şir de state UE la 17 februarie 2008. Statutul de independenţă al Kosovo a fost recunoscut 69 ţări membre ONU din 192.
Belgrdaul ca şi Moscova s-au pronunţat categoric împotriva acestui pas, declarând că actul contravine normelor internaţionale şi într-un mod grosolan încalcă rezoluţia 1244 CS a ONU, care întăresc unitatea teritorială a Serbiei. Potrivit opiniei Moscovei, o încălcare a drepturilor omului în Kosovo în anii 1990 nu poate motiva proclamarea independenţei în anul 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu